01/01/2024
Recept za štrudlu sa makom verovatno spada među najtražnije. Štrudle su savršena poslastica koju možete da poslužiti u svim prilikama. Iako mnogi vole štrudlu sa makom i orasima, mi smo spremili tradicionalan recept za štrudle. Ne sumnjamo da će vam se dopasti naš recept za štrudlu punu fila od maka.
Vreme kuvanja
90min
Broj osoba
8
Broj kalorija
292
Za testo:
400 g brašna
200 ml mleka
20 g kvasca
jaje
žumance
40 g šećera
40 g maslaca (otopljenog)
Za fil:
400 g maka
180 g šećera
šolja mleka
Za premaz:
jaje
1. U oveću vanglu umutite kvasac i šećer.
2. Zatim naspite preostale sastojke za testo i umesite. Neka odstoji barem 20 minuta.
3. Dobijenu smesu podelite na tri dela.
4. Za fil pomešajte mak i šećer.
5. Ugrejte mleko da provri.
6. Mleko postepno naspite u šećer i mak, te lepo promešajte.
7. Testo prebacite na radnu površinu i razvucite oklagijom.
8. Potom premazati filom i uvijte u rolat.
9. Pleh premazati uljem, a možete ga obložiti i pek papirom.
10. Umućenim jajetom premažite makovanjaču.
11. Prethodno zagrejte rernu na 200 stepeni i pecite dok ne porumene.
I sami možete da zaključite kako se jednostavno i lako sprema makovnjača. Sada imate kolač koji možete biti idealan kao desert za nedeljni ručak ili vid poslastice kada vam dolaze gosti. Ako vas zanimaju još neki recepti, preporučujemo vam bakin kolač po receptu naših baka, a tu je pita sa jabukama.