1. Početna
  2. /
  3. Kolači recepti
  4. /
  5. Baklava sa orasima: Domaći...

Baklava sa orasima: Domaći recept naših baka

18/08/2023

5,0
Rated 5,0 out of 5

Mnogi recepti za kolače oduševili su naše posetioce, kao što su kolač sa višnjama i američke palačinke. Zato verujemo da će recept za baklavu sa orasima nadmašiti sva očekivanja. Vazda omiljena poslastica mnogih generacija.

Najveća baklava napravljena je 2018. godine, a njena težina iznosila je 513 kg!

Sočna i neodoljiva, baklava sa orasima je rado viđena na svakoj trpezi. Donosimo domaći i stari recept naših baka za baklavu sa orasima koji će vas oduševiti.

Iako isprva deluje da se baklava teško sprema, realnost je drugačija. Sastojci su jednostavni, a kore mogu biti kupovne ili domaće. Imajte na umu da baklava svoje poreklo vuče iz Turske, zato je turska baklava drugačija, tačnije sadrži pistaće.

Elem, evo kako se sprema baklava sa orasima i šta je sve potrebno od sastojaka.

Vreme kuvanja

40min

Broj osoba

15

Broj kalorija

464

Baklava sa orasima - Sastojci

Za recept ćemo koristiti gotove kore da priprema baklave bude jednostavna i brža. Predviđena količina namenjena je za 15-ak osoba, a vreme spremanja oko 40 minuta.

Za baklavu:
450 g gotovih kora
450 g mlevenih oraha
150 g margarina
60 ml ulja
60 g šećera

Zapreliv:
650 ml šećera
3 čaše vode
limun - sok

Baklava sa orasima - Priprema

Pošto smo nabavili sve neophodne sastojke, došao je trenutak počnemo sa spremanjem baklave. Prateći ovaj recept, vaša baklava biće spremna u nekoliko koraka. Odlično, zar ne?

1. Za početak je potrebno da pomešate mlevene orahe i šećer.

2. U nauljen pleh postavite 2 kore, a preko njih pospite orahe. Potom opet 2 kore, pa zatim orahe. Postupak ponavljajte sve do vrha. Baklava treba da se završim sa korama. Isecite bakalvu kako najviše volite, može biti na kocke ili neki drugi oblik. Stvar je mašte i kreativnosti.

3. U zasebnu posudu stavite margarin i ulje. Postavite na šporet i sačekajte dok se margarina skroz ne istopi.

4. Istopljen margarin i ulje sipajte preko baklave i pričekajte da baklava sve dobro upije, između 10 i 15 minuta.

5. Rernu zagrejete na 180 stepeni i pecite oko pola sata. Rotirajte pleh na 15 minuta da bi se baklava ispekla ravnomerno. Za baklavu je važno da ima zlatnosmeđu boju. Tada znate da je gotova.

6.Preliv za baklavu spremate tako što šećer, vodu i sok od limuna sipate u posudu, a potom sačekate da proključa. Pošto krene da vri, potrebno je da kuvate još desetak minuta.

7. Kada se baklava ispeče i malo ohladi, prespite preko nje preliv. Sačekajte sat vremena da bi baklava što bolje upila sirup.

Baklava sa orasima je spremna! Možete je poslužiti prijateljima i gostima, a nema sumnje da će želeti da prepišu recept. Osim divnih kolača, tu su i fenomenalni recepti za torte koje ne smete da propustite!

PS Javite kakav je recept.

Izvor slike: shutterstock.com

Ocenite recept

Podelite recept sa vašim prijateljima