Turska baklava: Najukusniji tradicionalni recept!

30/09/2023

4,0
Rated 4,0 out of 5

Turska kuhinja ponosi se raznim specijalitetima, ali svakako u prvi plan iskače turska baklava. Za razliku od recepta za baklavu s naših prostora, njihova se razlikuje.

Gazijantep je grad u Turskoj koji se vodi kao prestonica baklave. U njemu uspešno radi preko 200 baklavdžinica!

Dakle, ako tražite originalni recept na pravom ste mestu. Naš recept i sama priprema zasniva se prema receptu najpoznatije baklavdžinice u celoj Turskoj, a to je Imam Cagdas. Zato budite sigurni da kada probate ovu tursku baklavu, više vas neće zanimati drugi recepti.

Priprema nije komplikovana. Iziskuje nešto više vremena, ali verujte nam da se trud i te kako isplati. Turska baklava svoju tajnu krije se u sastojcima i sirupu, a mi vam je upravo otkrivamo i donosim tradicionalan recept.

Vreme kuvanja

120min

Broj osoba

8

Broj kalorija

435

Turska baklava - Sastojci

500 g neslanih pistaća
600 g prečišćenog putera
400 g tankih kora (prozirne i minimum 40)

Turska baklava - sastojci za sirup:

600 g kristalnog šećera
600 ml vode
½ soka od limuna

Turska baklava - Priprema

Spremanje turske baklave je jednostavan postupak. Idemo redom.

Istopite puter i sameljite pistaće. Vodite računa da puter ne proključa.
Pleh namažite puterom, a zatim preko stavite koru i opet premažite puterom.
Postupak ponovite, ali ovog puta dodajte 2 kašičice pistaća.
Proces je identičan do kraja, samo vodite računa da svaku drugu koru pospete pistaćima. Pazite na ne preskočite neku koru, jer suština turske baklave je da bude hrskava, a to ćete postići na ovaj način.
Kada završite baklavu isecite prema svojim željama. Može biti na kockice ili trouglove, ostavljamo vama da odaberete.
Rernu prethodno zagrejte i pecite baklavu na 180 stepeni oko 30 minuta. Bitno je da na 15 minuta rotirate pleh, jer će se tako baklava ravnomerno ispeći.

Sirup za tursku baklavu:

Kako se baklava peče, napravićemo sirup u samo par koraka.

Ugrejte vodu i šećer na srednoj temperaturu. Pazite da ne dođe do karamelizacije.
Naspite limunov sok.
Sve zajedno kuvajte 15 do 20 minuta dok ne postane gusta smesa.
Kada baklava bude gotova, videćete da ima zlatnosmeđu boju.
Stavite pleh na ugrejanu ringlu i okrećite malo da biste ugrejali dno.
Pleh skolnite i preko prelijte sirup.
Neka baklava odstoji barem sat kako bi što bolje upila sirup.
Ako su vam preostali pistaći, pospite ih preko baklave i tako ćete je ukrasiti.

Stigli smo do kraja, vaša turska baklava je spremna. Nije teško spremite ovu divnu poslasticu, bez obzira na to što zahteva nešto više vremena. Nema ko se neće oduševiti ovom turskom baklavom, a recept ćete morati da otkrijete.

Obavezno javite utiske i kakvog je ukusa ispala baklava. Ako ste ljubitelj kolača, onda obavezno morate da probate i recept za fenomenalan kolač sa višnjama!

Foto:Shutterstock

Ocenite recept: Turska baklava

Podelite sa vašim prijateljima recept: Turska baklava