Slavski kolač: Pravi domaći recept, sastojci i način spremanja

03/10/2023

5,0
Rated 5,0 out of 5

Kako se bliži period slava i praznika, red je da napišem i koji recept za te prilike. Iako se tada najviše traže domaći recepti za posne poslastice, kao što su posni kolač sa višnjama ili posni kolač s jabukama, svakako je najpopularniji recept za slavski kolač.

Nemoguće je zamisliti da slavski kolač izostane sa trpeze. Testo je ključ prilikom spremanja. Od testa umnogome zavis kako će ispasti slavski kolač.

U daljem tekstu čeka vas pravi domaći recept za slavski kolač i način spremanja. Samo pratite korake i nema sumnje da ćete napraviti savršen kolač za slavu.

Vreme kuvanja

90min

Broj osoba

10

Broj kalorija

236

Slavski kolač - Sastojci

Za testo:
800 g brašna
300 ml mleka
150 ml jogurta
100 ml ulja
3 jaja
2 belanca
3 kašičice soli
3 kašičice šećera
kesica kvasca

Za korice:
150 g maslaca (zamrznuti)

Za premaz kolača:
2 žumanca
2 kašike mleka
2 kašičice ulja

Za ukrase:
220 g brašna
120 g gustina
70 g soli
voda

Slavski kolač - Priprema

Kako imamo sve sastojke, krećemo da spremamo slavski kolač. Krećemo od testa.

1. U posudu naspite toplo mleko, šećer i kvasac. Neka odstoji desetak minuta. 
2. U zasebnu oveću posudu sipajte brašna, ulje, so, jaja, jogurt, belanca i spremljeni kvasac. 
3. Dobro umesite testo i odložite da nadođe. 
4. Potom testo premestite na radnu površinu, posutu brašnom, i podelite ga na 2 dela. Neka jedna polovina bude veća, druga manja. 
5. Uzmite veći komad testa i izdelite ga na 4 dela. 
6. Svaki deo zasebno razvucite na na manje, veličine tacne. 
7. Uzmite jedan deo i pospite preko njega izrendani smrznuti maslac. 
8. Postupak ponovite za svaki deo testa, s tim što posle 4. dela ne treba da ide maslac.
9. Razvucite što dužu koru, premažite je maslacem, a zatim uvijte u rolat. 
10. Prebacite ga u pleh koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. 
11. Makazama zasecite testo na otprilike svaka 2 do 3 cm, ali samo po površini testa.
12. Uzmite manji komad testa i podelite na 4 dela. 
13. Iskoristite 3 dela kako bi ih razvili u krugove, premazali maslacem i naređali jedan preko drugog. Treći deo nemojte mazati maslacem. 
14. Preostali 4 deo razvucite tanko i isecite ga trakice oko 1 do 2 cm širine.
15. Trakice poređajte preko kruga testa tako da napravite mrežicu. 
16. Krajeve ubacite ispod kruga testa u sredini posude. 
17. Ostavite testo da naraste, a potom ga premažite premazom koji ste prethodno napravili. 
18. Potom na površinu stavite ukrase po vašoj želji. 
19. Rernu zagrejte na 180 stepeni i najpre pecite 10 minuta
20. Potom ga izvadite, prekrijte alu folijom i pecite još 40-45 minuta.
21. Pred sam kraj izvadite kolač, sklonite foliju i pecite još 10 minuta. 
22. U zavisnosti od jačine rerne, vreme može da varira. 
23. Čačkalicom proverite da li je gotov. 
24. Kada je slavski kolač gotov, izvadite ga, prekrijte krpom i ostavite da se potpuno ohladi.

Ukrasi za slavski kolač - priprema:

Iako je mnogo jednostavnije da nabavite već gotove kalupe za ukrašavanje slavskog kolača, mi ćemo vam pokazati kako možete i sami da ih napravite.

1. U posudu sipajte brašna, so i gustin. 
2. Dok mešate, dodajte vodu prema potrebi. 
3. Kada zamesite testo, važno je da se ne lepi za ruke. 
4. Kako je testo gotovo, uzimajte komadiće i razvucite ih. 
5. Na njima možete praviti ukrase prema svojoj želji i crtati šta vi želite. 
6. Pošto ih napravite, poređajte ih na ravnu podlogu, ali da se ne dodiruju. 
7. Preko stavite samolepljivu foliju i držite ih u zamrzivaču. 
8. Ukrase možete napravite znatno ranije i tako ih čuvati dok vam ne zatrebaju. 

Iako je potrebno više vremena i truda, vaš slavski kolač je spreman. Verujemo da će vam se dopasti ovaj recept i da ćete ga dugo koristiti. Domaći recepti uvek su dobrodošli, ako i vi imate kojim slučajem neki recept za praznične torte i kolače, obavezno podelite s nama.

Foto:Shutterstock

Ocenite recept: Slavski kolač

Podelite sa vašim prijateljima recept: Slavski kolač