03/10/2023
Vreme kuvanja
90min
Broj osoba
10
Broj kalorija
236
Za testo:
800 g brašna
300 ml mleka
150 ml jogurta
100 ml ulja
3 jaja
2 belanca
3 kašičice soli
3 kašičice šećera
kesica kvasca
Za korice:
150 g maslaca (zamrznuti)
Za premaz kolača:
2 žumanca
2 kašike mleka
2 kašičice ulja
Za ukrase:
220 g brašna
120 g gustina
70 g soli
voda
Kako imamo sve sastojke, krećemo da spremamo slavski kolač. Krećemo od testa.
1. U posudu naspite toplo mleko, šećer i kvasac. Neka odstoji desetak minuta.
2. U zasebnu oveću posudu sipajte brašna, ulje, so, jaja, jogurt, belanca i spremljeni kvasac.
3. Dobro umesite testo i odložite da nadođe.
4. Potom testo premestite na radnu površinu, posutu brašnom, i podelite ga na 2 dela. Neka jedna polovina bude veća, druga manja.
5. Uzmite veći komad testa i izdelite ga na 4 dela.
6. Svaki deo zasebno razvucite na na manje, veličine tacne.
7. Uzmite jedan deo i pospite preko njega izrendani smrznuti maslac.
8. Postupak ponovite za svaki deo testa, s tim što posle 4. dela ne treba da ide maslac.
9. Razvucite što dužu koru, premažite je maslacem, a zatim uvijte u rolat.
10. Prebacite ga u pleh koji ste prethodno obložili papirom za pečenje.
11. Makazama zasecite testo na otprilike svaka 2 do 3 cm, ali samo po površini testa.
12. Uzmite manji komad testa i podelite na 4 dela.
13. Iskoristite 3 dela kako bi ih razvili u krugove, premazali maslacem i naređali jedan preko drugog. Treći deo nemojte mazati maslacem.
14. Preostali 4 deo razvucite tanko i isecite ga trakice oko 1 do 2 cm širine.
15. Trakice poređajte preko kruga testa tako da napravite mrežicu.
16. Krajeve ubacite ispod kruga testa u sredini posude.
17. Ostavite testo da naraste, a potom ga premažite premazom koji ste prethodno napravili.
18. Potom na površinu stavite ukrase po vašoj želji.
19. Rernu zagrejte na 180 stepeni i najpre pecite 10 minuta.
20. Potom ga izvadite, prekrijte alu folijom i pecite još 40-45 minuta.
21. Pred sam kraj izvadite kolač, sklonite foliju i pecite još 10 minuta.
22. U zavisnosti od jačine rerne, vreme može da varira.
23. Čačkalicom proverite da li je gotov.
24. Kada je slavski kolač gotov, izvadite ga, prekrijte krpom i ostavite da se potpuno ohladi.
Ukrasi za slavski kolač - priprema:
Iako je mnogo jednostavnije da nabavite već gotove kalupe za ukrašavanje slavskog kolača, mi ćemo vam pokazati kako možete i sami da ih napravite.
1. U posudu sipajte brašna, so i gustin.
2. Dok mešate, dodajte vodu prema potrebi.
3. Kada zamesite testo, važno je da se ne lepi za ruke.
4. Kako je testo gotovo, uzimajte komadiće i razvucite ih.
5. Na njima možete praviti ukrase prema svojoj želji i crtati šta vi želite.
6. Pošto ih napravite, poređajte ih na ravnu podlogu, ali da se ne dodiruju.
7. Preko stavite samolepljivu foliju i držite ih u zamrzivaču.
8. Ukrase možete napravite znatno ranije i tako ih čuvati dok vam ne zatrebaju.
Iako je potrebno više vremena i truda, vaš slavski kolač je spreman. Verujemo da će vam se dopasti ovaj recept i da ćete ga dugo koristiti. Domaći recepti uvek su dobrodošli, ako i vi imate kojim slučajem neki recept za praznične torte i kolače, obavezno podelite s nama.
Foto:Shutterstock