Posna štrudla sa makom: Fantastičan recept za makovanjaču

22/01/2024

5,0
Rated 5,0 out of 5

Ako volite posne poslastice, onda morate da probate naš recept za posnu štrudlu s makom. Spremanje posne štrudle sa makom je veoma jednostavno. Mnogi smatraju da je čak bolja od mrsne. Evo šta je potrebno da pripremite od sastojaka.

Vreme kuvanja

90min

Broj osoba

12

Broj kalorija

256

Posna štrudla sa makom - Sastojci

Za testo:
500 g brašna
15 g kvasca
250 ml vode
130 g šećera
so
50 ml ulja

Za fil:
mak (3 kutije mlevenog)
4 kašike šećera
vrela voda (po potrebi)
posni margarin za mazanje (kašika)

Posna štrudla sa makom - Priprema

  1. O oveću posudu naspite vodu, kvasac, so, ulje i šećer.
  2. Postepeno dodajete malo brašna i umesiti testo.
  3. Testo izdelite na jednake delove, prekrijte krpom i ostavite da naraste. Oko 30 minuta.
  4. U činiju sipajte mak i šećer, pa promešajte.
  5. Zatim polako dodajte vrelu vodu da kako bi se šećer otopio. Vodite računa da ne bude redak.
  6. Potom ubacite margarin i promešajte.
  7. Stavite testo na radnu površinu, razvucite i rastanjite.
  8. Svaki deo testa premažite filom i urolajte štrudle.
  9. Poređajte u pleh za pečenje, pa ostavite da porastu.
  10. Za kraj ih premažite uljem i pecite na 200c.

Vaša posna štrudla s makom je spremna. Sočna i idealna u vreme posta. Ako ste ljubitelji maka, onda obavezno probajte naš recept za kolač sa makom i plazmom. Tu su i drugi recepti koji vam mogu biti zanimljivi, kao recimo starinski recept za štrudlu sa orasima.

Foto:Shutterstock

Ocenite recept: Posna štrudla sa makom

Podelite sa vašim prijateljima recept: Posna štrudla sa makom

Posni kolači recepti, Kolači recepti
Posni kolači recepti, Kolači recepti