06/10/2023
Vreme kuvanja
120min
Broj osoba
8
Broj kalorija
236
Za testo:
1.5 kg brašna (meko)
kesica kvasca
kašičica soli
2 kašike ulja
maličice limunove kore (izrendana)
3 kašike šećera
Za premaz:
½ čaše vode
kašika šećera
1. U posudu naspite decilitar mlake vode, a potom razmutite kašičicu šećera, brašna i kvasac.
2. Ostavite da ukisne 10 minuta.
3. U zasebnu oveću posudu sipajte brašna, a zatim dodajte ukiseli kvasac, so, šećer, ulje i limunovu koru. Mlaku vodu dodajte po potrebi.
4. Testo mestie dok ne postane glatko i ne počne da se odvaja od posude. Pokrijte ga i ostavite da nadođe.
5. Kada nadođe, testo još jednom premesite.
6. Uzmite ⅔ testa i napravite loptu koju ćete postaviti u sredinu pleha. Pleh prethodno nauljite i pospite brašnom.
7. Ostatak testa upotrebite da napravite manje lopte koje ćete poređati u kalupu za pečenje oko veće.
8. Premažite ceo kolač s šećerom koji ste rastvorili u malo vode.
9. Pecite u umereno zagrejanoj rerni. Najpre na 180 stepeni, a potom 140.
10. Kolač se ukupno peče skoro 2 sata. Od jačine vaše rerne temperatura i vreme pečenja može da varira.
11. Kada je kolač gotov ostavite ga da se ohladi.
Što se tiče ukrašavanja, recept za slavski kolač sadrži tačne smernice kako da ih sami napravite. Ovog puta, predlažemo da iskoristite već gotove ukrase. Time ćete uštedeti sebi vreme spremanja.
Ovi nisu jedini recepti koji mogu biti zanimljivi u periodu praznika. Ako dosad niste imali priliku da pogledate, preporučujemo vam da isprobate naš recept za posnu plazma tortu.
S druge strane, ako niste ljubitelj posnih kolača i torti, imamo za vas savršen domaći recept za baklavu sa orasima.
Kao što znate, svi domaći recepti kod nas su poželjni. Tako da, ako imate neki dobar recept, čekamo da podelite s nama.
Foto:Shutterstock