02/12/2023
Vreme kuvanja
100min
Broj osoba
8
Broj kalorija
256
Za baklavu:
500 g kora (tankih)
150 g mlevene plazme (posne)
150 g mlevenih oraha
Za sirup:
500 ml vode
400 g šećera
limun
kesica vanil šećera
Za preliv:
150 g margarina (posni)
Spremanje baklave počinjemo od sirupa.
1. U šerpu naspite šećer, vodu, vanil šećer i limun koji ste prethodno isekli na kolutove.
2. Stavite šerpu na ringlu i sačekajte dok ne proključa, a potom sklonite.
3. U dublju zasebnu posudu sipajte plazmu i orahe, a potom dobro promešajte.
4. Koru presavijte na pola i duž nje pospite plazmu i orahe.
5. Potom je urolajte i stavite u pleh.
6. Postupak ponavljajte sve dok imate materijala.
7. Rolat možete da isečete na pračiće ukoliko želite, ovo je opciono.
8. Preko baklave prelijte prethodno otopljen margarin.
9. Neka odstoji barem 30 minuta, kako bi kore dobro upile.
10. Potom pleh s baklavom stavite u rerenu koju se prethodno zagrejali na 180 stepeni i pecite od 25 do 30 minuta.
11. Kada posna baklava s plazmom i orasima bude gotova, izdavite je iz rerne i prelijte sirupom.
12. Ostavite da se ohladi da bi baklava dobro upila sirup.
Vaša posna baklava s plazmom i orasima je spreman za posluživanje. Sada imate recept i poslasticu koja je idealna za period posta, a ujedno i druge prilike, poput rođendana i slava.
Ovo nije jedina posna poslastica i recept koji možete naći kod nas, obavezno bacite pogled na posni kolač sa jabukama, a za ljubitelje torti, tu je posna kinder torta.
Foto:Shutterstock