29/12/2023
Vreme kuvanja
90min
Broj osoba
15
Broj kalorija
470
Za kore:
jaje
žumance
400 g brašna
2 kašike šećera
2 kašike meda
1 kašika ulja
1 kašika mleka
70 g margarina
kašičica sode bikarbone
kašičica cimeta
Za krem:
250 ml slatke pavlake
250 ml mleka
50 g šećera
kesica vanilin šećera
25 g gustina
25 g brašna
200 g maslaca
Dodatno:
šećer u prahu
1. Najpre u posudu ubacite žumance, med, šećer, ulje, mleko, jaje i sve dobro umutite.
2. Zatim naspite blago otopljen margarin i preostale suve sastojke, a to su cimet, soda bikarbona i brašno.
3. Umesite testo dok ne bude glatko. Važno je da se ne lepi za ruke.
4. Testo ne odlažemo da nadođe, već odmah razvijamo kore.
5. Podelite testo na jednake delove, trebalo bi da dobijete 3 do 4 kore.
6. Svaku koru razvucite u skladu s veličinom pleha za pečenje.
7. Pecite koru u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 5 minuta.
8. Postupak ponovite za svaku koru.
9. Ispečene kore složite jednu preko druge s pek papirom i neka se tako ohlade.
10. Krem spremamo tako što naspite u šerpu slatku pavlaku, vanilin šećer i šećer, a zatim ugrejte na vatri.
11. Gustin razmutite u mleku, a potom se dodaje brašno. Vodite računa da se ne stvore grudvice.
12. Dobijenu smesu ukuvajte sa slatkom pavlakom dok se dobro ne zgusne.
13. Prekrijte folijom i neka se ohladi.
14. U ohlađenu smesu ubacite postepno otopljen margarin i mutite dok ne dobijete penu.
15. Sa svake kore ukolnite pek papir.
16. Na koru nanesite oko trećine krema i izravnajte.
17. Zatim ponovite postupka sa preostalim materijalom.
18. Slaganje medene pite završavate s poslednjom korom.
19. Ostavite u frižideru da se što bolje stegne i ohladi.
20. Pospite šećer u prahu preko medene pite za kraj i pre posluženja.
Medena pita je spremna za degustaciju. Verujemo da će vam se recept dopasti, te nam obavezno javite utiske. Ako vas zanimaju još neki recepti, možete da isprobate savršen recept za posno medeno srce, a ukoliko ste ljubitelji torti, onda vam preporučujemo recept za kinder tortu!
Foto: Youtube / screenshot