Lenja pita sa višnjama: Recept za starinski kolač koji ćete obožavati

10/01/2024

0,0
Rated 0,0 out of 5

Lenja pita i višnje su savršena kombinacija za fenomenalan kolač. Teško je zamisliti da kolač od višanja može biti loš. Poput mnogih kolača i torti, suština je da testo bude dobro pripremljeno. U daljem tekstu nalazi se recept za lenju pitu sa višnjama koju ćete bez problema pripremiti pratiće korake.

Vreme kuvanja

100min

Broj osoba

6

Broj kalorija

406

Lenja pita sa višnjama - Sastojci

Za kore:
350 g brašna
prašak za pecivo
kora od limuna
100 g šećera
100 g masti
pola kašike kisele pavlake
1 jaje
1 žumance
1 vanilin šećer

Za fil:
500 g višanja
2 kašike šećera
2 kašike griza

Dodatno:
1 šećer u prahu

Lenja pita sa višnjama - Priprema

Spremanje pite započinjemo od testa.

  1. U oveću činiju dodavati vanilin šećer, mast, izrendanu koru od limuna, šećer, jaje i žumance.
  2. A potom postepeno dodajte brašno i umesite testo. Važno je zamesiti glatko testo koje se ne lepi za ruke.
  3. Neka testo odstoji u frižideru barem sat.
  4. Omanji pleh obložite pek papirom, a preko razvucite polovinu testa.
  5. Preko ravnomerno raspodelite višnje, griz i šećer.
  6. Zatim stavite drugu polovinu testa.
  7. Pošto zatvorite testo, izbockajte krajeve testa na par mesta.
  8. Pitu pecite oko 45 minuta na 200 stepeni ili dok ne porumeni.
  9. Kada bude gotova, pospite pitu šećerom u prahu, pa isecite na kocke.

Verujemo da će vas lenja pita sa višnjama podsetiti na detinjstvo i da ćete doživeti pravi vatromet ukusa u ustima. Ako vas zanimaju recepti za slatka peciva, preporučujemo da probate recept za banana hleb.

Foto:Shutterstock

Ocenite recept: Lenja pita sa višnjama

Podelite sa vašim prijateljima recept: Lenja pita sa višnjama