18/08/2023
Vreme kuvanja
60min
Broj osoba
8
Broj kalorija
Kakva će biti vaša pita, zavisi mnogo od toga kako će ispasti testo. Zasigurno znate da testo kod mnogih kolača i torti igra glavnu ulogu, ako se dobro umesi, ukus će biti još lepši.
Za testo:
250 g masti
2 žumanca
belance
4 kašike šećera
šoljica mleka
kesica praška za pecivo
brašna - neophodna količina da se ne lepi
Za fil:
kilogram jabuka
2 kašike šećera
3 kašike griza
kesica cimeta
80 g suvog grožđa
80 g mlevenih oraha
kašičica praška za pecivo
kesica vanile (opciono)
Najpre počinjemo da spremamo testo.
1. Umutite mast i šećer dok ne dobijete penu.
2. Dodajte žumance i belance, pa nastavite da mutite dok se sve dobro ne sjedini.
3. Postepeno sipajte brašno koje ste prethodno pomešali s praškom za pecivo.
4. Kada ste na pola procesa, naspite mleka, a zatim još brašna.
5. Sve zajedno mutite dok ne dobijete glatko testo koje se neće lepiti za ruke.
Sada je došao red da napravimo fil.
1. Najpre oljuštite i izrendajte jabuke.
2. Stavite ih u šerpu da se malčice prodinstaju.
3. Pošto postanu kašaste, dodajte prašak, vanilu, cimet, griz, suvo grožđe i mlevene orahe.
4. Sve zajedno promešajte i odložite da se ohladi.
5. Za to vreme podelite testo na 2 dela i razvucite oklagijom.
6. Vodite računa ne stavite celu koru odjednom, pošto se testo lako kida.
7. Koristite pleh veličine 25x30.
8. Polako stavite testo i pritisnite, ali da kora bude cela.
9. Potom nanesite fil od jabuka ravnomerno.
10. Preko fila opet razvucite koru i gledajte da pokrijete ceo fil.
11. Neka vas ne brine ako je neravno, prilikom pečenja će se izravnati.
12. Pecite na umerenoj temperaturi oko 45 minuta.
13. Kada pita bude gotova, posuti šećer u prahu preko.
Vaša lenja pita je gotova! Možete je iseći na veće ili manje kocke, stvar je ukusa. Obavezno isprobajte ovaj recept i javite utiske. Ne sumnjamo da će mnogi želeti da saznaju vašu tajnu i uzmu recept pošto je probaju.
Izvor slike: shutterstock.com