Pita sa bundevom: Odličan recept za predstojeće praznike

25/10/2023

4,5
Rated 4,5 out of 5

Za predstojeću sezonu slava i praznika, uglavnom se traže provereni recepti, kao što su čokoladna torta, bakin kolač ili recept za posni slavski kolač. Međutim, nije na odmet ponekad probati i nešto drugačije, primer za to je pita sa bundevom.

Naravno da postoje znatno popularnije pite koje možete da spremite, ali verujte nam na reč, ukus pite od bunde je pun pogodak. Način pripreme nije težak, iako iziskuje nešto više vremena.

Što se tiče sastojaka, većinu već imate kod kuće, samo vam je potrebna bundeva. U daljem tekstu donosimo vam recept i uputstvo kako se sprema pita sa bundevom korak po korak.

Vreme kuvanja

90 min

Broj osoba

8

Broj kalorija

243

Pita sa bundevom - Sastojci

0.5 kg kora (tankih)
80 g maslaca
80 ml ulja

Za smesu:
4 kašike griza
9 kašika šećera
kašičica cimeta
130 g mlevenih oraha

Za smesu sa bundevom:
kilogram bundeve (očišćena i izrendana)
2 kašike šećera
kesica vanilin šećera

Za sirup:
250 g šećera
250 ml vode

Pita sa bundevom - Priprema

1. Pripremljenu bundevu stavite u posudu i pomešajte s šećerom i vanilim šećerom.
  2. Posudu stavite na ringlu i dinstajte na srednjoj jačini. Neophodno je da bundeva omekša i tečnost ispari.
3. Potom sklonite s ringle i sačekajte da se ohladi.
4. Potom se sprema druga smesa (suva), tako što u zasebnu posudu naspete griz,mlevene orahe, šećer i cimet. 5. Mešajte dok se sve ne sjedini dobro. 
6. U omanju posudu ubacite maslac i ulje. 
7. Zatim stavite na ringlu dok se sve ne otopi i sjedini. 
8. Kore raspodelite na 5 delova, tako da za svaki rolat budu 3 kore. Ukupno 15.
9. Počinjemo da slažemo pitu sa bundevom, tako što na radnoj površini raširimo koru, a preko nje stavimo mešavinu maslaca i ulja, a zatim nanesemo 2 kašike suve smese. 
10. Potom stavljamo drugu koru i ponovimo postupak i stavimo treću koru.
11. Preko nje takođe nanesemo smesu ulja i maslaca, 2 kašike suve smese, a za kraj nanosimo smesu s bundevom. Nju treba da podelite na 5 delova
12. Ivice blago savijte i uvijte u rolat. 
13. Isti princip slaganja važi i za ostale rolate.
14. Kada napravite sve rolate stavite ih u podmazan pleh. Pitu možete da prelijete s ostatkom masnoće koje ste upotrebili za kore. 
15. Pecite na 180 stepeni
16. Dok se pita peče, napravićemo sirup. 
17. U posudu sipajte šećer i vodu, a zatim ostavite na ringli.
18. Mešajte povremeno da se šećer rastopi.
19. Čim proključa sirup kuvajte još 10 minuta. 
20. Kada pita bude gotova i ohlađena, prelijte je sirupom i ostavite da se ohladi kako bi ga dobro upila. 
21. Pitu odložite u frižider na sat, a potom je spremna za posluženje.

Iako možda deluje kao dug proces, pita od bundeve je vredna truda. Ovaj recept može biti nešto sasvim drugačije na vašoj trpezi u odnosu na uobičajne torte ili kolače. Verujemo da će vam se ovaj recept dopasti i da će vaši prijatelji i porodica uživati u svakom zalogaju.

Ako kojim slučajem i vi imate neki recept koji odudara od dobro poznatih poslastica, obavezno podelite s nama.

Ocenite recept: Pita sa bundevom

Podelite sa vašim prijateljima recept: Pita sa bundevom