15/11/2023
Vreme kuvanja
30min
Broj osoba
12
Broj kalorija
134
kilogram brašna
5 kašika šećera
2 kašičice soli
40 g kvasca
250 ml mleka
250 ml vode
3 jaja (jedno jaja za premaz)
250 g margarina
džem
1. U zasebnoj posudi sjedinite vodu i mleko, a potom ugrejte. Neka bude mlako.
2. Potom dodajte izmrvljeni kvasac i kašiku šećera. Neka odstoji dok se ne desi fermentacija.
3. Zatim u brašno dodati kvasac, dva jaja i umesite testo. Mesiti barem desetak minuta.
4. Testo prebacite na radnu površinu na kojoj ste prethodno posuli brašno i podelite ga na jednake loptice.
Trebalo bi da dobijete desetak.
5. Stavite krpu preko i neka odstoje 10 do 15 minuta.
6. Lopticu rastanjite i stavite preko margarin (izrendan).
7. Postupak ponovite za sve loptice, s tim što na poslednju nemojte stavljati margarin.
8. Kada završite testo razvucite da bude što tanje.
9. Isecite na trouglove i stavite džem na pri kraju na širi deo.
10. Uvijte kiflice i slažite u pleh koji ste prethodno obložili papirom za pečenje.
11. Kiflice potom premažite jajem koje ste razmutili.
12. Rernu zagrejte na 200 stepeni i pecite kiflice oko 15 do 20 minuta - dok ne porumene.
Vaše kiflice sa džemom su spremne. Kao što smo rekli, recept je jednostavan i brz. Osim džema, kiflice možete da filujete i sa drugim namazima, poput eurokrema i sl. Recepti za kiflice su veoma traženi, zato smo i odlučili da vam napišem jedan domaći koji će vam se bez sumnje svideti.
Na našem sajtu su i recepti za druge pite i peciva koje vam se mogu dopasti. Bacite pogled, verujemo da ćete naći nešto po vašem ukusu.
Foto:Shutterstock