Čokoladna torta: Domaći recept koji će vas oduševiti!

03/09/2023

5,0
Rated 5,0 out of 5

Recepti koji sadrže čokoladu jednostavno ne mogu da omanu. Nebitno je da li su u pitanju kolači ili torte, čokoladne poslastice su neprevaziđene. Zato smo i rešili da s vama podelimo recept za koji duboko verujemo da će vam postati omiljeni. Pred vama je čokoladna torta i domaći recept koji ćete iznovati koristiti u svim prilikama.

Vreme kuvanja

60min

Broj osoba

10

Broj kalorija

420

Čokoladna torta - Sastojci

Za spremanje koristite pleh od 26 cm. Naravno, ako nemate tu veličinu, prilagodite veličinu. Takođe, u ovom receptu nećemo koristiti kupovne, već pravimo domaće kore.

Torta:

2 jaja
5 kašičica šećera
2 kašičice ulja
2 kašičice kakaa
2 kašičice mleka
2 kašičice brašna (glatko)
kašičica praška za pecivo

Fil:

200 g bele čokolade
200 g crne čokolade (neka sadrži minimum preko 50% kakaa)
250 ml slatke pavlake
100 g margarina

Čokoladna torta - Priprema

Pošto imamo sve sastojke, red je da se napravi torta.

1. Rernu zagrejte na 180 stepeni.
2. Pleh obložite papirom za pečenje i premažite margarinom.
3. Najpre prosejte kakao, prašak za pecivo i brašno.
4. U zasebnoj posudu mutite jaja i šećer. Treba da dobijete penasto bledo žutu smesu.
5. Zatim dodajte ulja i nastavite da mutite.
6. Smanjite brzinu i sipajte brašna, prašak za pecivo, mleko i kakao.
7. Dobijenu smesu sipajte u pleh, ravnomerno raspodelite i pecite oko 25 minuta.

Dok se kore peku, iskoristite vreme da napravite fil za čokoladnu tortu.

1. Isprva izrendajte belu i crnu čokoladu.
2. Prelijte ih slatkom pavlakom.
3. Koristite laganu vatru da istopite čokoladu. Smesa mora da bude glatka.
4. Pred kraj ubacite kockice margarina.
5. Mešajte dok se margarin ne istopi. Smesa će biti glatka i sjajna.
6. Fil za tortu odložite da se ohladi. Potrebno je da se malo stvrdne kako biste ga lakše namazali na tortu.

Kakva je to čokoladna torta, a da nema sirupa? Evo kako se sprema sirup:

1. Zajedno kuvajte vodu i šećer oko 5 minuta.
2. Istovremeno zagrejte mleko i u njemu otopite kakao (kašičicu)
3. Kakao i mleko sipajte u vodi i šećer. Kuvajte oko 2 do 3 minuta dok se sve lepo ne sjedini.

Sada na red dolazi slaganje. Vaša čokoladna torta samo što nije gotova. Slaganje čokoladne torete je jednostavno: Kora, sirup i fil. Postupak ponavljate sve dok imate materijala. Obratite pažnju na sirup, njega nanosite malo po malo. Time će čokoladna torta biti znatno sočnija.

Čokoladna torta može da se ukrasi na razne načine. Osim toga, tortu možete premazati i sutradan pošto se dobro stvrdne. Sve je u vašim rukama.

Nadamo se da će vam se naš recept dopasti. Iako su naši recepti za torte izuzetno popularni, tu pre svega mislimo na Čoko moko i Plazma tortu, verujemo da će čokoladna torta uskoro postati najpopularniji recept.

Koja je vaša omiljena torta? Ako imate bilo kakav recept za torte, podelite sa nama. Šteta da se neka torta ne proba. Recepti koji imaju čokolade uvek su dobrodošli.

Izvor slike: shutterstock.com

Ocenite recept: Čokoladna torta

Podelite sa vašim prijateljima recept: Čokoladna torta