19/12/2023
Vreme kuvanja
60min
Broj osoba
8
Broj kalorija
467
Za kore:
8 belanaca
15 kašika šećera
15 kašika mlevenih lešnika (prženih)
3 kašike brašna
Za prvi fil::
800 ml mleka
8 kašika šećera
8 žumanaca
2 vanila pudinga
1 margarin
70 g bele čokolade
1 dl slatke pavlake
Za drugi fil::
2 dl slatke pavlake
kašika šećera u prahu
Dodatno:
70 g lešnika (mlevenih)
1. Najpre umutite belanca kako biste dobili čvrstu smesu.
2. Dok mutite dodajete polako i šećer.
3. U zasebnu posudu lešnik, brašno i umućena belanca, pa sve zajedno umutite da se dobro sjedini.
4. Dobijenu smesu naspite u pleh. Pecite oko 15 minuta na 200 stepeni.
Napomena: Ovo je postupak za jednu koru. Da biste dobili više kora, sastojke podelite na trećine. Svaka trećina predstavlja jednu koru.
1. Za prvi fil zakuvajte mleko sa šećerom.
2. Umutite žumanca i puding.
3. Kada mleko provri, dodajte smesu i kuvajte na laganoj vatri.
4. Čim se zgunse dodajte čokoladu (izlomljenu) i promešajte.
5. Odložite da se ohladi.
6. Kada bude ohlađena smesa, naspite margarin i slatku pavlaku koju ste prethodno ulupali.
7. Drugi fil pravite tako što umutite slatku pavlaku i šećer.
8. Premazivanje torte radite na sledeći način:
9. Biskvit - fil 1- pospete lešnike - fil 2 - biskvit - fil 1- lešnici - fil 2 - biskvit
10. Dekoracije torte je opciona i prema vašim željama.
Sada je vaša Beli Egipat torta gotova. Za ovaj recept je važno da obratite pažnju kod kora. Ukoliko želite više kora, onda ćete morati da udvostručite sastojke. Sve ostalo je jednostavno. Ne sumnjamo da će vam se naš recept za tortu Beli Egipat dopasti.
Ako ste ljubitelj torti, onda obavezno morate da probate recept za reform tortu ili posnu tortu sa rozen korama.